rubs

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

het gebruik van rubs in de context van barbecue en grillen heeft zijn oorsprong in de Amerikaanse barbecuecultuur en tradities. Het concept van het wrijven van kruiden en specerijen op vlees is echter al eeuwenoud en kan worden teruggevoerd tot verschillende culinaire tradities over de hele wereld.

Het gebruik van de term “rub” is waarschijnlijk ontstaan vanwege de specifieke handeling van het inwrijven (rubben) van het mengsel op het vlees. Het woord “rub” suggereert de actie van het stevig masseren of inwrijven van de kruiden en specerijen in het vleesoppervlak, wat essentieel is om de smaken diep in het vlees te laten doordringen.

Het gebruik van rubs heeft verschillende doelen:

Rubs zijn samengesteld uit een mix van kruiden, specerijen, suikers en soms zout. Deze mengsels voegen een diepe en complexe smaak toe aan het vlees.

Sommige rubs bevatten ingrediënten zoals zout en suiker, die kunnen helpen bij het mals maken van het vlees door het te laten marineren en de vezels te breken.

Rubs dragen bij aan het creëren van een smaakvolle korst (bark) op het vlees tijdens het kookproces.

De kruiden en specerijen in rubs dragen bij aan het aromatische aspect van het bereide vlees.

Hoewel het woord “rub” specifiek wordt gebruikt in de context van barbecue en grillen, kunnen de termen “kruiden” en “specerijen” ook vaak worden gebruikt om dezelfde mengsels te beschrijven, afhankelijk van de culinaire tradities en voorkeuren. Het belangrijkste is dat het doel van het gebruik van rubs of kruiden is om smaak, aroma en textuur toe te voegen aan vleesgerechten.

Een heerlijke honing mosterd marinade die o.a. toe te passen is bij spareribs maar ook bij andere vleessoorten.

Koffie geeft een bijzondere aroma smaak wat een enorme toevoeging kan zijn in jou rub.

Een zoet/pittige Chinese marinade en saus uit de Chinese keuken.

Een heerlijke droge rub of juist een marinade met behoud van een krokante korst.

Een droge rub uit de Amerikaanse streek rond Memphis veel gebruikt bij de Louisiana Shortrib.

Voor de geen die van wat meer pittig houdt is deze droge rub ideaal of kies voor de marinade.

Traditionele Shoarma kruiden, zo maak je die zelf.

Een oosterse marinade met een zoet/zure smaak, toepasbaar bij veel vlees soorten maar ook bij vis en vegetarische recepten.

Scroll naar boven