Sear-grilling-barbecue-methode

Sear-grilling barbecue methode.

afb: brandende barbecue met half hitteschild/deflector waarbij het vlees eerst boven het deel zonder reflector wordt gelegd en later boven het vuur afgebakken

Bij het barbecueën zijn er verschillende boeiende methodes om gerechten te bereiden, en een methode die direct de aandacht trekt, is de Sear & Grill-methode. Deze techniek combineert de kracht van directe hitte om een knapperige buitenkant te creëren met de voordelen van indirecte warmte om het gerecht gelijkmatig te garen. Ideaal voor steaks, burgers en andere snelle grillgerechten.

De Sear & Grill-methode begint met het aansteken van de houtskool of briketten in de barbecue. Zodra de kolen goed zijn ontstoken, verdeel je ze over de ene helft van de barbecue voor directe hitte, terwijl de andere helft vrij blijft voor indirecte warmte. Dit creëert twee zones: een ‘sear zone’ voor het snel dichtschroeien van het vlees en een ‘grill zone’ voor de verdere garing.

Plaats het voedsel eerst op de sear zone om een mooie korst te ontwikkelen. Dit kan slechts enkele minuten duren, afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste gaarheid. Vervolgens verplaats je het naar de grill zone om het gelijkmatig te laten garen. Sluit het deksel van de barbecue om een ovenachtige omgeving te creëren en het gerecht volledig te laten doorgaren.

Bij het aansteken van de barbecue kun je aanmaakblokjes, -wokkels of een firestarter gebruiken. Voor extra smaak kun je rookhoutsnippers, -chunks of -planken toevoegen aan de smeulende houtskool. Dit geeft een subtiele rokerige nuance aan het gerecht, waardoor het nog smaakvoller wordt.

Benodigdheden:

Houtskool of briketten

Aanmaakblokjes, -wokkels of een firestarter

Rookhoutsnippers, chunks of planken (optioneel)

Barbecuegereedschap

Stappen:

Plaats de barbecue op een vlakke, stevige ondergrond, weg van brandbare materialen en buiten bereik van kinderen. Zorg voor voldoende ventilatie.

Leg een laag houtskool of briketten in de barbecue en steek ze aan met aanmaakblokjes, -wokkels of een firestarter.

Voeg rookhoutsnippers, -chunks of -planken toe aan de smeulende houtskool voor extra smaak. Dompel planken eerst in water als je ze gebruikt.

Verdeel de hete kolen over de ene helft van de barbecue voor directe hitte (sear zone), laat de andere helft vrij voor indirecte warmte (grill zone).

Plaats het voedsel eerst op de sear zone om een knapperige korst te ontwikkelen. Verplaats het vervolgens naar de grill zone om gelijkmatig te garen. Sluit het deksel van de barbecue.

Houd altijd toezicht op de barbecue tijdens het aansteken en koken, en volg de specifieke instructies van je barbecue en aanmaakmiddelen. Geniet van de perfecte combinatie van een knapperige buitenkant en sappig, gelijkmatig gegaard vlees met de Sear & Grill-methode!

De Sear & Grill-methode voegt een nieuwe dimensie toe aan je barbecue-ervaring, waardoor je snel gegrilde gerechten kunt bereiden met die kenmerkende smaakvolle korst.

Scroll naar boven