Spareribs

Barbecuepapa!

Een heerlijk recept om van te genieten.

Afb: Sprerib op een plankje met een schaatlje saus ernaast.

Spareribs zijn een ware traktatie voor liefhebbers van hartig vlees, en er zijn verschillende soorten spareribs met unieke smaken en vetgehaltes. Laten we eens kijken naar vier van de meest populaire soorten spareribs en hoe je ze het beste kunt bereiden.

  1. Iberico Spareribs: Deze exclusieve spareribs worden gesneden van het Iberische varken, bekend om zijn sappige, vette vlees. Het vetgehalte van Iberico-spareribs zorgt voor een rijke en intense smaak. Om ze te bereiden, marineer je ze met kruiden en specerijen en gril je ze langzaam voor dat perfecte knapperige en sappige resultaat.
  2. Louisiana Spareribs: Afkomstig uit de zuidelijke Verenigde Staten, zijn Louisiana-spareribs beroemd om hun pittige smaak. Ze hebben meer vlees in vergelijking met andere ribsoorten en bevatten minder vet. Om ze te bereiden, gebruik je een kruidige rub en rook je ze langzaam voor die kenmerkende smaak.
  3. Shortribs: Deze spareribs zijn afkomstig van het rundvlees en hebben een perfecte verhouding tussen vlees en vet. Shortribs zijn geweldig om te stoven, braden of roken. Het langzame garen breekt het vet af en maakt het vlees heerlijk mals.
  4. Australische en Hollandse Spareribs: Deze spareribs hebben vergelijkbare kenmerken, met een gematigd vetgehalte en een uitstekende balans tussen mals vlees en smaakvol vet. Je kunt ze marineren in je favoriete saus en grillen voor die heerlijke BBQ-smaak.

klaar om een culinair meesterwerk te creëren. Vandaag staan sappige spareribs op het menu, en we gaan ze bereiden zoals de BBQ-goden het bedoeld hebben, “low and slow”.

Stap één: Kies de perfecte spareribs. Ga voor de mooiste en dikste spareribs die je kunt vinden. Zorg ervoor dat het vlies aan de achterkant is verwijderd en dat ze goed zijn gekruid met je favoriete rub. Laat ze even rusten zodat de smaken zich kunnen vermengen.

Stap twee: Bereid je kamado voor om indirect te kunnen grillen. Steek de houtskool aan en breng de temperatuur naar een stabiele 110-120°C. Voeg een handvol houtsnippers toe voor die onmiskenbare rooksmaak. Plaats een lekbak onder het rooster om vetdruppels op te vangen.

Stap drie: Plaats de spareribs op het rooster. Sluit het deksel van de kamado en laat de magie beginnen..

Stap vier: na ongeveer een ruim half uur kun je ze inpakken in aluminiumfolie.

Stap vijf: Maak je eigen saus. Terwijl de spareribs langzaam garen tot een kern temperatuur van 90 graden, bereid je een heerlijke BBQ-saus met ingrediënten als ketchup, bruine suiker, azijn, en kruiden naar smaak.

Stap zes: Glaceer de spareribs. Ongeveer een 30 minuten voor het einde van de garingstijd, kwast je de spareribs in met je zelfgemaakte saus. Laat de saus karameliseren en een mooie glans geven aan het vlees. Gooi je schuiven ook open dat de temperatuur kan oplopen tot 180 – 200 graden.

Stap zeven: Haal de spareribs van de kamado en laat ze even rusten, zodat de sappen zich kunnen herverdelen.

En daar zijn ze dan, de spareribs waar je zo naar hebt verlangd: boterzacht, met een heerlijke rooksmaak en een perfecte glazuurlaag. Serveer ze met je favoriete bijgerechten en geniet van de zomerse smaakexplosie die ‘low and slow’ op een kamado bereiden met zich meebrengt. Eet smakelijk!

Scroll naar boven