Dit recept voor Massaman Curry is geïnspireerd op de traditionele Thaise keuken. Massaman curry is een populair gerecht in Thailand en is een mix van Thaise en Indiase smaken. Het heeft zijn oorsprong in de Moslimkeuken en is door de eeuwen heen aangepast aan de Thaise culinaire tradities.
Massaman curry staat bekend om zijn rijke en romige textuur, evenals zijn milde, maar toch complexe smaakprofiel. Het bevat vaak ingrediënten zoals kokosmelk, currypasta, aardappelen, uien, en diverse kruiden en specerijen zoals kaneel, kardemom en steranijs.
Hoewel de exacte oorsprong van Massaman Curry niet helemaal duidelijk is, wordt aangenomen dat het gerecht zijn naam en invloeden heeft gekregen van de Maleisische en Indiase handelaren die in het zuiden van Thailand actief waren. Het is een heerlijk voorbeeld van de diversiteit en rijkdom van de Thaise keuken.
Ingrediënten:
500 gram rundvlees, riblappen (of kip/tofu), in blokjes gesneden
2 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
1 grote ui, in plakjes gesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
400 ml kokosmelk
30 ml massaman currypasta
30 gram pindakaas
15 ml tamarindesap (of limoensap)
15 gram bruine suiker
1 kaneelstokje
3 kardemompeulen
1 rode chilipeper
3 kruidnagels
1 steranijs
60 gram pinda’s of cashewnoten
Verse koriander voor garnering
Plantaardige olie
Zout naar smaak
Instructies:
We gebruiken de indirecte methode.
Het makkelijkst werkt dit recept als je een halve dutch-oven bezit waardoor je tussen het directe en indirecte deel van de barbecue kunt wisselen.
We houden een omgevingstemperatuur van 150 a 160 graden aan.
In eerste instantie mag deze best even wat hoger zijn om het vlees te bakken.
Laat de temperatuur daarna weer zaken naar de aangegeven temperatuur.
Verhit een beetje plantaardige olie in een dutch-oven, gietijzeren pan of een geschikte pan voor de barbecue op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot deze zacht is, voeg dan de knoflook en de chilipeper toe en bak nog een minuut.
Voeg de massaman currypasta toe aan de pan en bak gedurende 2-3 minuten, tot de geuren vrijkomen.
Voeg het vlees (of tofu) toe aan de pan en bak tot het bruin is.
Voeg de kokosmelk toe aan de pan en roer goed door.
Voeg de aardappelen, kaneelstokje, kardemompeulen, kruidnagels en steranijs toe aan de pan. Roer alles door elkaar.
Plaats de pan op het indirecte gedeelte van de barbecue of Kamado en sluit het deksel. Laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn, dit duurt meestal ongeveer 1 tot 1,5 uur, afhankelijk van de temperatuur van je barbecue.
Voeg de pindakaas, tamarindesap, bruine suiker en pinda’s (of cashewnoten) toe aan de pan. Roer goed door en laat nog een paar minuten sudderen.
Proef de curry en voeg zout toe naar smaak.
Haal de pan van de barbecue en garneer de massaman curry met verse koriander.
Serveer de massaman curry warm met gestoomde rijst. Geniet van je heerlijke zelfgemaakte curry van de barbecue of Kamado!
Bovenkant formulier