Indirecte barbecue methode

De indirecte methode op de barbecue.

Afb: Je ziet in de barbecue aan één zijde kolen en een bakje water in het midden waar vlees op ligt. dit is de indirecte methode.

Bij het barbecueën zijn er verschillende methodes om gerechten te bereiden, en een populaire keuze is de indirecte methode.

Deze aanpak staat bekend om zijn langzame en gelijkmatige garing, waarbij het voedsel niet direct boven de warmtebron wordt geplaatst, maar aan de zijde zonder kolen. Dit resulteert in sappige en smaakvolle gerechten, met de toegevoegde bonus van een subtiele rokerige smaak.

De indirecte barbecue methode begint met het aansteken van houtskool, meestal met behulp van aanmaakblokjes of -wokkels.

Bij kogelbarbecues wordt vaak een firestarter gebruikt. Deze firestarter wordt gevuld met houtskool, waarbij een aanmaakblokje of -wokkel eronder wordt geplaatst en aangestoken. Het vuur kan zo van onderen goed in de firestarter trekken, wat resulteert in een snelle ontbranding van de houtskool.

Voor extra smaakdimensies voeg je rookhout toe aan de houtskool. Dit kan in de vorm van houtsnippers, -chunks of -planken zijn, die specifieke smaken aan het gerecht geven. Bijvoorbeeld, fruitbomenhout zoals appel- of kersenhout voegt een zoete en fruitige rooksmaak toe, terwijl mesquitehout een sterkere, wat pittigere rooksmaak geeft.

Als alternatief voor de firestarter kunnen ook schoorsteenstarters worden gebruikt. Deze cilindervormige apparaten, gevuld met houtskool, hebben een speciaal compartiment voor aanmaakblokjes. Het aansteken van de blokjes onderin zorgt voor een efficiënte en snelle ontsteking van de houtskool. Bovendien kan een elektrische starter worden gebruikt om de houtskool aan te steken zonder het gebruik van aanmaakmiddelen.

Zodra de houtskool goed brandt, verdeel je deze gelijkmatig aan één kant van de barbecue. Plaats aan de andere zijde van de barbecue aluminium lekbakken gevuld met water. Dit dient om vetdruppels op te vangen en voorkomt vlammen die het voedsel kunnen verbranden.

Plaats het rooster op de barbecue boven de lekbak en laat het opwarmen.

 Reinig het rooster indien nodig met een borstel.

 Plaats het voedsel aan de zijde zonder kolen, boven de lekbakken. Hierdoor wordt het voedsel indirect gegaard door de opstijgende warmte.

Plaats het deksel op de barbecue om de warmte vast te houden en het voedsel te laten garen via convectie.

 Houd altijd toezicht op de barbecue tijdens het aansteken en koken, en volg de specifieke instructies van je barbecue en aanmaakmiddelen. Geniet van je langzaam gegaarde gerechten!

Benodigdheden:

Houtskool

Aanmaakblokjes, -wokkels of een firestarter

Schoorsteenstarter (optioneel)

Rookhoutsnippers, chunks of planken (optioneel)

Aluminium lekbak of lekschaal.

Barbecuegereedschap

Stappen:

Plaats de barbecue op een vlakke, stevige ondergrond, weg van brandbare materialen en buiten bereik van kinderen. Zorg voor voldoende ventilatie.

Gebruik je een firestarter, vul deze dan met houtskool volgens de instructies van de fabrikant. Plaats een aanmaakblokje of -wokkel onder de firestarter en steek het aan.

Als je een schoorsteenstarter hebt, vul deze dan met houtskool en plaats aanmaakblokjes onderin. Steek de blokjes aan en wacht tot de houtskool bovenin goed gloeit.

Voeg rookhoutsnippers, -chunks of -planken toe aan de houtskool voor extra smaak. Dompel planken eerst in water als je ze gebruikt.

Laat de houtskool en aanmaakmiddelen enige tijd branden totdat de houtskool een witte aslaag heeft ontwikkeld. Dit geeft aan dat de houtskool heet en klaar is voor gebruik.

Verdeel de hete houtskool gelijkmatig aan één kant van het kookoppervlak. Plaats aan de andere zijde aluminium lekbakken gevuld met water.

Plaats het rooster op de barbecue en laat het opwarmen. Reinig het rooster indien nodig met een borstel.

Plaats het voedsel aan de zijde zonder kolen, boven de lekbakken. Plaats het deksel op de barbecue om de warmte vast te houden.

Regel de temperatuur door middel van de luchtschuiven.

Houd altijd toezicht op de barbecue tijdens het aansteken en koken, en volg de specifieke instructies van je barbecue en aanmaakmiddelen. Geniet van je langzaam gegaarde gerechten!

Scroll naar boven