Ribeye

afb: twee stuks ribeye op de barbecue

Ribeye is een populair stuk rundvlees dat afkomstig is van de ribzijde van het rund. Het wordt gesneden van de ribsectie van het ribgedeelte, dat zich tussen de schouder en de lendenen bevindt. Ribeye staat bekend om zijn rijke smaak en sappigheid, voornamelijk vanwege het marmering (intramusculair vet) dat door het vlees loopt.

Er zijn verschillende specifieke subdelen van de ribeye, zoals de “prime rib” (het deel dat het dichtst bij de rug van het dier zit) en de “ribeye steak” (gesneden van het vlees dat verder naar voren ligt richting de schouder). Ribeye wordt vaak gewaardeerd om zijn combinatie van malsheid en smaak, en het is een populaire keuze bij liefhebbers van hoogwaardig rundvlees.

Bovenkant formulier

Ingrediënten:

Ribeye steak(s)

Zout en peper naar smaak

Olijfolie (optioneel)

Verse kruiden (optioneel)

Haal de ribeye steak(s) ongeveer 30 minuten voor het grillen uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dit helpt gelijkmatig garen.

Verwarm de barbecue voor op een middelhoog tot hoog vuur, tussen de 180 – 200 graden.

Zorg voor een directe en indirecte zone op de grill.

Wrijf de ribeye in met zout en peper naar smaak. Je kunt ook een beetje olijfolie gebruiken om het vlees mee in te smeren. Voeg eventueel verse kruiden toe voor extra smaak.

Plaats de ribeye direct boven de hete kolen om een goede korst te creëren. Gril aan elke kant ongeveer 3-4 minuten om een mooie grillmarkering te krijgen.

Verplaats de ribeye naar de indirecte zone van de barbecue. Sluit het deksel en ga door met grillen totdat de gewenste gaarheid is bereikt.

Gebruik een kernthermometer/vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren. Voor medium-rare is dit meestal ongeveer 25-55°C.

Laat de ribeye ongeveer 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Dit helpt de sappen in het vlees te behouden.

Snijd de ribeye in plakken en serveer. Eventueel kun je het nog afmaken met een klontje boter.

Geniet van je heerlijk gegrilde ribeye van de barbecue!

Bovenkant formulier

Scroll naar boven