Briketten-barbecue

Briketten

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

Briketten zijn samengeperste blokken gemaakt van geperst houtskoolstof en bindmiddelen. Ze werden oorspronkelijk ontwikkeld als een efficiënte manier om houtskool te produceren en te gebruiken, en ze hebben hun oorsprong in de mijnbouw- en industriële sector. In de jaren 1920 en 1930 werden briketten populair als brandstof voor verwarming en koken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze zelfs gebruikt als vervanging voor schaarse brandstoffen.

In de context van barbecueën zijn briketten een handige en betaalbare brandstofbron geworden. Ze zijn gestandaardiseerd, gemakkelijk te vervoeren en hebben een lange houdbaarheid. De moderne briketten die tegenwoordig worden gebruikt voor barbecueën bestaan vaak uit een mix van houtskoolstof, zetmeel als bindmiddel en soms andere toevoegingen om de ontbranding te vergemakkelijken.

Briketten hebben verschillende voordelen en toepassingen bij het barbecueën.

Briketten branden langer en gelijkmatiger dan natuurlijke houtskool, waardoor ze ideaal zijn voor slow-cooking en roken. Dit maakt ze geschikt voor gerechten zoals pulled pork, brisket en spareribs.

Briketten behouden over het algemeen een stabiele en constante temperatuur gedurende een langere periode. Dit maakt ze handig voor situaties waarin je een constante temperatuur nodig hebt, zoals bij het grillen van steaks of hamburgers.

Briketten zijn gemakkelijk te ontsteken en vereisen over het algemeen minder ervaring om te gebruiken dan natuurlijke houtskool. Ze kunnen worden ontstoken met behulp van aanmaakblokjes of een zogenaamde “chimney starter.”

Briketten produceren meer as dan sommige natuurlijke houtskoolsoorten. Dit kan een overweging zijn bij het schoonmaken van je barbecue.

Omdat briketten worden geproduceerd met gecontroleerde ingrediënten, kun je doorgaans rekenen op een consistente kwaliteit en verbranding.

Briketten zijn dus een veelzijdige brandstofbron die geschikt is voor verschillende barbecue-toepassingen. Ze zijn vooral handig voor langdurig koken bij lagere temperaturen en kunnen een goede keuze zijn voor beginners in de wereld van barbecueën.

De snake methode zorgt voor een geleidelijke verbranding van de briketten, waardoor je een constante temperatuur kunt behouden gedurende een langere periode.

Plaats een laag briketten langs de binnenrand van de barbecue. Dit wordt de “kop” van de slang.

Voeg een tweede laag briketten bovenop de eerste laag toe, zodat je een “slang” krijgt. Dit kan in de vorm van een S of een cirkel zijn, afhankelijk van de gewenste kooktijd.

Plaats enkele stukken rookhout bovenop de briketten voor extra smaak. Populaire keuzes zijn appel, kers, hickory of mesquite, afhankelijk van je smaakvoorkeur.

Je kunt een deel van de briketten in een aparte chimney starter (een cilindervormige metalen starter) ontsteken en deze bovenop de “kop” van de slang plaatsen. Dit versnelt het ontstekingsproces.

Plaats aanmaakblokjes aan het begin van de “kop” van de slang en steek ze aan. Hierdoor ontstaat een langzame ontsteking die zich langs de briketten verspreidt.

Pas de luchttoevoer aan op je barbecue. Houd de luchtinlaten gedeeltelijk geopend om een constante temperatuur te behouden. Dit is belangrijk voor een langzame en gecontroleerde verbranding.

Plaats het grillrooster op de barbecue en zorg ervoor dat de “kop” van de slang zich onder het voedsel bevindt dat je gaat bereiden.

Plaats het voedsel op het rooster boven het deel van de “slang” waar de briketten branden. Sluit het deksel van de barbecue en laat de hitte en rook hun werk doen.

Dit is ideaal voor het langzaam garen van grote stukken vlees of voor het roken van gerechten. Experimenteer met de lengte en vorm van de “slang” om de gewenste kooktijd en temperatuur te bereiken.

Bovenkant formulier

Bovenkant formulier

Scroll naar boven