Eendenborst

afb: je ziet twee stukjes eendenborst op de barbecue

Eendenborst komt, zoals de naam al doet vermoeden, van de borst van een eend. Het is een stuk vlees dat populair is in verschillende culinaire tradities over de hele wereld, maar het heeft vooral een sterke associatie met de Franse keuken.

Eendenborst wordt meestal verkregen van tamme eenden, hoewel het ook kan komen van wilde eenden. Tamme eenden worden vaak speciaal gefokt voor hun vlees, en de borst is een van de meest gewaardeerde delen van het dier vanwege de rijke smaak en sappige textuur.

De consumptie van eenden is al eeuwenlang een onderdeel van menselijke voedingsgewoonten. Eenden werden oorspronkelijk gejaagd voor hun vlees, veren en eieren. In de Franse keuken heeft eendenborst een prominente plaats gekregen, vooral in gerechten zoals “Magret de Canard,” wat verwijst naar de borst van een tamme eend. Deze bereidingswijze, waarbij de eendenborst wordt bereid met een krokante huid, is kenmerkend voor de Franse culinaire traditie.

In China is eend ook een traditioneel gerecht, en Peking-eend is een beroemd voorbeeld. In de Chinese keuken wordt de eend vaak geroosterd en geserveerd met dunne pannenkoekjes, hoisinsaus en gesneden groenten.

Over de hele wereld zijn er verschillende culinaire tradities die eenden opnemen in hun gerechten, elk met hun eigen bereidingswijzen en smaakprofielen.

Al met al heeft eendenborst een rijke geschiedenis als een gewaardeerd stuk vlees in verschillende culinaire keukens, waar het door de jaren heen is geëvolueerd tot diverse heerlijke gerechten.

Voorbereiding van de eendenborst.

Snijd overtollig vet van de eendenborst, maar laat een dunne laag zitten voor smaak.

Maak kruislings inkervingen in de huidzijde van de eendenborst. Dit helpt het vet te smelten en de huid krokant te maken.

Rub voor eendenborst.

1 eetlepel bruine suiker

1 theelepel zout

1 theelepel zwarte peper

1 theelepel paprikapoeder

1/2 theelepel knoflookpoeder

1/2 theelepel uienpoeder

1/2 theelepel gedroogde tijm

Wil je een andere rub, kijk dan op de kruiden & rubs pagina!

Je kunt ook een marinade gebruiken.

Marinade voor eendenborst.

Voor meer marinades, kijk hier!

1/4 kop sojasaus

2 eetlepels sinaasappelsap

2 eetlepels honing

1 eetlepel olijfolie

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 theelepel verse gember, geraspt

Zwarte peper naar smaak

Instructies.

Meng alle ingrediënten in een kom totdat de honing goed is opgelost.

Plaats de eendenborsten in een afsluitbare plastic zak en giet de marinade erover.

Sluit de zak af en laat de eendenborsten minstens 30 minuten tot een paar uur marineren in de koelkast. Hoe langer de marinadetijd, hoe meer smaak de eend zal absorberen.

Haal de eendenborsten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen voordat je ze op de barbecue legt.

Voel je vrij om deze recepten aan te passen naar smaak en voorkeur. Experimenteer met kruiden en specerijen om de smaak tepersonaliseren.

We delen de barbecue in met een directe en indirecte zone.

Verwarm de barbecue voor op een matige tot hoge temperatuur rond de 200 – 220graden in de directe zone.

Plaats de eendenborst eerst met de huidzijde naar beneden op het voorverwarmde rooster. Laat het een paar minuten grillen totdat de huid knapperig is en het vet eronder begint te smelten.

Draai de eendenborst om en gril de andere zijde kort om het vlees te bruinen. Pas op voor flare-ups als het vet van de eend op de kolen druppelt, je kunt het best dan het vlees verschuiven of de vlammen doven met zout.

Verplaats de eendenborst naar de indirecte hittezone van de barbecue.

Hier kan de eend verder garen zonder te verbranden.

Sluit het deksel van de barbecue en laat de eendenborst garen tot de gewenste gaarheid is bereikt. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de dikte van de eendenborst en de temperatuur van de barbecue. Een kerntemperatuur van ongeveer 57-60 graden Celsius voor medium-rare wordt vaak aanbevolen.

Laat de eendenborst enkele minuten rusten voordat je het aansnijdt. Dit helpt de sappen te behouden.

Tip: Serveer met heerlijk gegrilde groente en gekruide rijst.

Heb jij dit recept gemaakt? Het zou leuk zijn als je een foto zou willen delen in de Whatsapp-Community!

Scroll naar boven