Tomahawk

afb: van een stuk tomahawk op de kamado

In de hartige wereld van culinaire creaties is de Tomahawk steak een waar symbool van vakmanschap en smaak. Deze indrukwekkende snit van rundvlees neemt ons mee op een gastronomische reis, geworteld in de rijke tradities van het slagersambacht en de culinaire kunsten.

De naam “Tomahawk” doet denken aan een eeuwenoud inheems Amerikaans werktuig, de tomahawk, een instrument van kracht en veelzijdigheid. Net zoals zijn naamgenoot weerspiegelt de Tomahawk steak een zekere ruigheid en authenticiteit.

Deze sublieme steak vindt zijn oorsprong in de robuuste ribeye, met een karakteristiek lange rib, zorgvuldig bewaard om een visueel verbluffend uiterlijk te creëren. Als een eerbetoon aan de eeuwenoude slagerskunst behoudt de Tomahawk steak zijn bot, dat is getransformeerd tot een elegant handvat dat de verbeelding prikkelt en de smaakpapillen verleidt.

Met elke sappige hap brengt de Tomahawk steak niet alleen een feest van smaken, maar ook een eerbetoon aan het ambacht en de passie van hen die de kunst van het vlees bewerken beheersen. Het is een stuk vlees dat niet alleen de zintuigen verwent maar ook een verhaal vertelt, een verhaal van vakmanschap, traditie en culinaire creativiteit.

Dus, wanneer je geniet van een Tomahawk steak, weet dan dat je niet alleen een maaltijd deelt, maar ook een erfgoed, een culinaire erfenis die teruggaat naar de essentie van ambacht en smaak, en een eerbetoon aan de tijdloze kunst van het bereiden van vlees.

Ingrediënten:

1 Tomahawk steak (ongeveer 1,5 tot 2 kg)

Zout en peper naar smaak

2 eetlepels olijfolie

4 teentjes knoflook, fijngehakt

Verse kruiden zoals rozemarijn en tijm, gehakt (optioneel)

Haal de Tomahawk steak minstens 30 minuten voor het koken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dit helpt om gelijkmatig te garen.

Verwarm de barbecue voor op medium-hoog vuur, ongeveer 180 -200 graden.

Zorg ervoor dat je een directe en indirecte zone hebt op de grill.

Kwast de Tomahawk in met een beetje olie.

Wrijf de Tomahawk steak in met zout en peper naar smaak. Als je wilt, kun je ook gehakte knoflook en verse kruiden toevoegen voor extra smaak.

Plaats de Tomahawk steak eerst op de directe zone van de grill om een goede korst te creëren. Gril aan elke kant ongeveer 3-4 minuten.

Verplaats de steak naar de indirecte zone van de barbecue. Sluit het deksel en ga door met grillen totdat de gewenste gaarheid is bereikt. Gebruik een kernthermometer/vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren. Voor medium-rare is dit meestal ongeveer 55-57°C.

Rusten:

Laat de steak ongeveer 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Dit helpt de sappen in het vlees te behouden.

Snijd de Tomahawk steak in plakken en serveer. Je kunt het begeleiden met je favoriete bijgerechten, zoals gegrilde groenten, aardappelen of een frisse salade.

Geniet van je heerlijke Tomahawk steak van de barbecue!

Bovenkant formulier

Scroll naar boven