Kipfilet

Barbecuepapa, een heerlijk recept!

afb: 3 stuks gemarineerde kipfilets op de barbecue waar wat citroenen en knoflook onder/omheen liggen

De domesticatie van kippen begon waarschijnlijk zo’n 8.000 jaar geleden in Zuidoost-Azië.

Mensen begonnen wilde kippen te fokken voor voedsel en andere doeleinde.

In de loop van de tijd verspreidde de praktijk van het houden van kippen zich naar andere delen van de wereld. Kippen werden niet alleen gewaardeerd om hun eieren, maar ook om hun vlees.

In de vroege geschiedenis werd kippenvlees vaak bereid door de hele vogel te koken, braden of grillen. Het gebruik van afzonderlijke delen, zoals borstfilet, was niet zo gebruikelijk.

Tijdens de industriële revolutie en de daaropvolgende modernisering van de landbouw ontstonden grootschalige pluimveebedrijven. Dit leidde tot gestandaardiseerde methoden voor het verwerken en verpakken van kippenvlees.

Kipfilet begon aan populariteit te winnen in de tweede helft van de 20e eeuw, deels vanwege de perceptie dat het magerder en gezonder was dan sommige andere delen van de kip, zoals de dijen of vleugels.

Met de vooruitgang in de voedingsindustrie zijn er verschillende methoden ontwikkeld om kipfilet te bereiden en te verwerken, zoals het verwijderen van botten en vel. Daarnaast zijn er diverse kruiden, marinades en kooktechnieken geïntroduceerd om de smaak en textuur te verbeteren.

Tegenwoordig is kipfilet wereldwijd een veelgebruikt ingrediënt in diverse gerechten, van gegrilde kipfilet tot kipnuggets en andere culinaire creaties. De geschiedenis van kipfilet weerspiegelt de evolutie van menselijke eetgewoonten en de ontwikkeling van de voedselverwerkingsindustrie.

Met Kipfilet kun je ontzettend veel creëren. We hebben hieronder een basis recept.

Voorbereiding van de kipfilet:

Spoel de kipfilets af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier.

Snijd eventuele overtollige vetten of losse stukjes weg.

Heerlijke marinade:

2 eetlepels sojasaus

2 eetlepels honing

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel chilipoeder (pas aan naar smaak, afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben)

1/2 theelepel gemalen komijn

Sap van 1 limoen

Zout en peper naar smaak

Meng alle ingrediënten in een kom tot een gladde marinade.

Leg de kipfilets in een ondiepe schaal of eenafsluitbare plastic zak en giet de marinade erover.

Zorg ervoor dat de kipfilets volledig bedekt zijn met de marinade. Sluit de zak (of bedek de schaal) en zet het geheel in de koelkast. Laat het minimaal 30 minuten tot maximaal 4 uur marineren. Hoe langer je marineert, hoe intenser de smaak zal zijn.

Haal de kipfilets uit de marinade en laat overtollige marinade eraf druipen.

Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur rond de 180 – 200 graden.

We gebruiken de directe methode.

Leg de gekruide kipfilets op het  voorverwarmde grillrooster.

Grill de kipfilets ongeveer 6-8 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de filets. Gebruik een tang om ze halverwege te draaien. Zorg ervoor dat de interne temperatuur van de kip minimaal 74 graden Celsius is.

Laat de gegrilde kipfilets enkele minuten rusten voordat je ze aansnijdt. Dit helpt om de sappen te behouden en de kip malser te maken.

Serveer de gegrilde kipfilets met bijgerechten naar keuze. Het kan bijvoorbeeld worden geserveerd met een frisse salade, gegrilde groenten of aardappelsalade.

Deze methode zorgt voor sappige en smaakvolle kipfilets met een heerlijke rokerige smaak van de barbecue. Experimenteer gerust met verschillende kruiden en marinades om de smaak aan te passen aan jouw voorkeuren!

Een leuke twist is om een plak kaas of ham tussen een door de midden gesneden kipfilet te doen voor extra smaak.

Geniet van je heerlijke recept!

Heb jij dit recept gemaakt? Het zou leuk zijn als je een foto zou willen delen in de Whatsapp-Community!

Scroll naar boven