De-snake-barbecue-methode

De snake methode op de barbecue

Afb: Je ziet hier houtskook langs de binnenrand van de barbecue in een maanvorm die van het ene punt langzaam naar het eindpunt opbrand,, snake methode.

De snake methode staat bekend om zijn langzame en langdurige garing, ideaal voor het bereiden van grotere stukken vlees zoals brisket of varkensschouder. De Snake methode maakt gebruik van een strategisch geplaatste rij gloeiende houtskool, die geleidelijk brandt en zorgt voor een constante, indirecte warmte in de barbecue.

De Snake methode begint met het voorzichtig plaatsen van een rij houtskoolbriketten langs de binnenkant van de barbecue. Deze briketten worden als een “slang” neergelegd, en aan één uiteinde worden ze aangestoken. Het idee is dat het smeulende vuur geleidelijk langs de briketten zal bewegen, waardoor een langdurige warmtebron ontstaat.

Bij het aansteken van de Snake, kun je aanmaakblokjes of -wokkels gebruiken aan het begin van de rij houtskool. Bij kogelbarbecues kun je zelfs een firestarter gebruiken voor een efficiënte ontsteking. Voeg voor extra smaak rookhoutsnippers, -chunks of -planken toe aan de briketten. Hierdoor krijgt het gerecht een subtiele rokerige nuance die perfect past bij de langzame garing.

Eenmaal ontstoken, verspreidt het smeulende vuur zich geleidelijk langs de rij briketten, wat resulteert in een constante, indirecte warmte. Plaats het voedsel aan de zijde zonder kolen, waardoor het langzaam wordt gegaard door de opstijgende warmte. Deze methode is uitermate geschikt voor het bereiden van grote stukken vlees, omdat de langzame garing zorgt voor malsheid en diepe smaakontwikkeling.

Benodigdheden:

Houtskoolbriketten

Aanmaakblokjes, -wokkels of een firestarter

Rookhoutsnippers, chunks of planken (optioneel)

Barbecuegereedschap

Stappen:

Plaats de barbecue op een vlakke, stevige ondergrond, weg van brandbare materialen en buiten bereik van kinderen. Zorg voor voldoende ventilatie.

Leg een rij houtskoolbriketten langs de binnenkant van de barbecue in de vorm van een slang. Aan het begin van de rij kun je aanmaakblokjes, -wokkels of een firestarter gebruiken.

Voeg rookhoutsnippers, -chunks of -planken toe aan de briketten voor extra smaak. Dompel planken eerst in water als je ze gebruikt.

Steek het aanmaakmiddel aan, waardoor het smeulende vuur zich geleidelijk langs de rij briketten verspreidt. Laat de briketten goed smeulen voordat je het voedsel plaatst.

Plaats het voedsel aan de zijde zonder kolen, boven de lege ruimte van de “slang”. Sluit het deksel van de barbecue om de warmte vast te houden.

Houd altijd toezicht op de barbecue tijdens het aansteken en koken, en volg de specifieke instructies van je barbecue en aanmaakmiddelen. Geniet van de unieke smaak die de Snake methode aan je gerechten geeft!

De Snake methode biedt een boeiende manier om langzaam gegaarde gerechten te bereiden, waardoor je een nieuwe dimensie aan je barbecue-ervaring toevoegt.

Scroll naar boven