Shoarma-kruiden-rub

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

Shoarma heeft zijn oorsprong in het Midden-Oosten en maakt deel uit van de Levantijnse keuken. Het gerecht is ontstaan in de regio van de Levant, die delen van het huidige Libanon, Syrië, Jordanië, Israël en Palestina omvat. Het specifieke land van oorsprong is echter niet eenduidig vast te stellen, omdat vergelijkbare gerechten in verschillende landen en regio’s voorkomen.

De oorsprong van shoarma kan worden teruggevoerd op het Ottomaanse Rijk, waar een vergelijkbaar gerecht bekend stond als “döner kebab.” Döner kebab betekent letterlijk “draaiend vlees” in het Turks, en het gerecht bestond uit dun gesneden vlees dat op een verticale spit werd gegrild en vervolgens geserveerd met brood.

Het idee van het bereiden van vlees op een verticale spit en het serveren met brood verspreidde zich door de regio en evolueerde naar verschillende lokale variaties. In het Midden-Oosten werd het bekend als “shawarma” of “shoarma,” terwijl in andere regio’s verschillende benamingen en varianten ontstonden.

Shoarma kreeg wereldwijde bekendheid toen migrantengemeenschappen het gerecht meenamen naar andere delen van de wereld. Het werd populair in Europa en elders, vaak geserveerd als streetfood. De bereidingswijze en kruidenmixen kunnen variëren afhankelijk van de lokale tradities en smaakvoorkeuren.

Traditionele Shoarma Kruidenmix:

Ingrediënten:

2 theelepels gemalen komijn

2 theelepels gemalen koriander

2 theelepels paprikapoeder

1 theelepel gemalen kurkuma

1 theelepel gemalen kaneel

1/2 theelepel gemalen kruidnagel

1/2 theelepel gemalen nootmuskaat

1/2 theelepel gemalen kardemom

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel uienpoeder

Zout en zwarte peper naar smaak

Instructies:

Meng alle specerijen in een kom tot een gelijkmatige kruidenmix.

Proef de mix en pas indien nodig de hoeveelheden aan naar jouw smaakvoorkeur.

Scroll naar boven