Schichtfleisch

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

Laat me je meenemen op een culinaire reis naar de Duitse plattelandsgemeenschappen, waar de traditie van Schichtfleisch begon.

In een idyllisch dorpje, omringd door weelderige bossen en groene weiden, wordt de geur van smeulend hout vermengd met de vreugdevolle klanken van een gezellig samenzijn. Hier, te midden van vrienden en familie, komt een eeuwenoude traditie tot leven – het bereiden van Schichtfleisch.

Het verhaal begint met eenvoudige ingrediënten: mals vlees van de plaatselijke slager, aardappelen vers uit de grond van de boerderij, sappige uien geoogst uit de tuin, en spek van het varken dat met zorg is grootgebracht. Deze ingrediënten vormen de basis van een gerecht dat meer is dan alleen voedsel – het is een symbool van gemeenschap, van delen en van vreugde.

Het bereidingsproces begint vroeg in de ochtend, wanneer de dorpsbewoners zich verzamelen rondom een knisperend vuur. Terwijl de zon langzaam opkomt aan de horizon, worden de eerste lagen van Schichtfleisch zorgvuldig opgebouwd in een oude Dutch oven. Plakjes vlees worden afgewisseld met lagen aardappelen, uien en spek, elk ingrediënt doordrenkt met liefde en traditie.

Terwijl de Dutch oven boven het vuur hangt, begint het langzame garen. Gedurende enkele uren worden de aroma’s van het vlees vermengd met de geur van smeulend hout, en de dorpsbewoners verzamelen zich rond het vuur, hun honger groeiend met elke voorbijgaande minuut.

Wanneer de zon op haar hoogste punt staat, is het moment van waarheid aangebroken. De deksel van de Dutch oven wordt voorzichtig gelicht, en een golf van gejuich stijgt op uit de menigte bij het zien van het prachtige Schichtfleisch dat zich voor hen ontvouwt – lagen van sappig vlees, zachte aardappelen en smaakvolle groenten, allemaal samen gesmolten tot een heerlijke symfonie van smaken.

Met luid applaus en opgewonden gesprekken wordt het Schichtfleisch geserveerd, vergezeld van versgebakken b

Ingrediënten:

1,5 kg procureur (varkensschouder), in dunne plakjes gesneden

1 kg aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden

200 g bacon of spek, in reepjes gesneden

2 grote uien, in dunne plakjes gesneden

2 rode paprika’s, in dunne plakjes gesneden

Zout en peper naar smaak

Optioneel: paprikapoeder, knoflookpoeder, olijfolie

Voorbereiding:

Bereid je Dutch oven voor door deze in te vetten met wat olie om te voorkomen dat het vlees en de groenten blijven plakken tijdens het koken.

We gebruiken de indirecte methode.

Verwarm de barbecue of kamado op een temperatuur tussen de 160 en uiterlijk 180 graden, ga hier niet overheen om verbanding van de onderste laag van je recept te voorkomen.

Begin met het leggen van een laagje aardappelschijfjes op de bodem van de Dutch oven, gevolgd door een laagje uienplakjes en paprikaringen. Breng elke laag op smaak met zout, peper en eventuele andere kruiden naar keuze.

Voeg een laagje plakjes procureur toe op de groenten. Bestrooi het vlees met zout en peper en eventuele andere kruiden naar smaak.

Leg vervolgens een laagje bacon of spek over het vlees.

Herhaal deze lagen totdat alle ingrediënten zijn gebruikt, eindigend met een laag aardappelschijfjes bovenop.

Plaats de deksel op de Dutch oven en zet deze op de voorverwarmde barbecue, boven de indirecte hitte.

Laat het Schichtfleisch langzaam garen, dit duurt meestal ongeveer 2-3 uur. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht is in de Dutch oven.

Indien nodig kun je wat water of bouillon toevoegen om uitdroging te voorkomen.

Als het vlees gaar is en de aardappelen zacht zijn, haal dan de Dutch oven van de barbecue en laat het gerecht nog even rusten voordat je het

serveert.

Schep het Schichtfleisch op borden en serveer het warm. Je kunt het eventueel garneren met verse kruiden zoals peterselie.

Tips en trucs:

  • Je kunt spelen met de ingrediënten en kruiden naar eigen smaak toevoegen. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld tomaten of champignons toe aan hun Schichtfleisch.
  • Als je de smaak van de groenten intenser wilt maken, kun je overwegen om ze kort aan te braden voordat je ze in de Dutch oven legt.
  • Zorg ervoor dat je de Dutch oven regelmatig controleert tijdens het koken om te voorkomen dat het Schichtfleisch aanbrandt.
  • Serveer het Schichtfleisch met een frisse salade en knapperig brood voor een complete maaltijd.

Geniet van dit heerlijke en hartige gerecht rechtstreeks van de barbecue!

Bovenkant formulier

Scroll naar boven