Char-siu-barbecue

Gegrilde Char Siu van de barbecue.

afb: gesneden char siu

Char Siu, ook bekend als “cha shao” of “叉燒” in het Chinees, is een traditioneel gerecht uit de Chinese keuken, vooral populair in Cantonese en Hongkong-stijl Het is een geroosterd varkensvleesgerecht dat bekend staat om zijn kenmerkende rode kleur en zoete, hartige smaak.

Char Siu heeft een uitgesproken smaakprofiel dat een perfecte balans biedt tussen zoet en hartig. Het wordt vaak gekenmerkt door de combinatie van hoisinsaus, sojasaus, honing en andere smaakvolle ingrediënten.

De opvallende rode kleur van Char Siu wordt vaak bereikt door het toevoegen van rode kleurstof, maar sommige recepten gebruiken ook natuurlijke ingrediënten zoals rode gistrijst, gefermenteerde rode tofu of rode pruimenpasta.

Het vlees van Char Siu heeft een heerlijke textuur, sappig van binnen en aan de buitenkant bedekt met een glanzende, kleverige laag marinade.

Char Siu wordt vaak bereid door het vlees (meestal varkensvlees, maar soms ook rundvlees of kip) te marineren in een smaakvolle saus en vervolgens te roosteren of te grillen. Het wordt vaak geserveerd in plakjes als hoofdgerecht, maar kan ook worden gebruikt als vulling voor noedels, rijstgerechten, bao-broodjes en meer.

Char Siu is een veelzijdig gerecht en heeft een speciale plaats in de Chinese keuken. Het wordt vaak bereid voor speciale gelegenheden en feesten en is geliefd bij mensen over de hele wereld.

Ingrediënten:

1,5 kg buikspek met zwoerd

60 ml hoisinsaus

60 ml sojasaus

60 ml honing

30 ml Chinese rijstwijn (of droge sherry)

30 ml sesamolie

20 gram bruine suiker

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder

1 theelepel rode voedingskleurstof (optioneel)

Zout naar smaak

Voorbereiding:

  1. Snijd het buikspek in stroken van 1 tot 2 cm, maar snijd niet helemaal door, zodat je een soort boek creëert.

Snijd ook het zwoerd van links naar rechts en van boven naar beneden in, zodat je blokjes krijgt. Zorg ervoor dat je voldoende stevigheid behoudt, zodat het vlees niet uit elkaar valt.

Meng in een kom hoisinsaus, sojasaus, honing, Chinese rijstwijn, sesamolie, bruine suiker, fijngehakte knoflook, vijfkruidenpoeder en rode voedingskleurstof (optioneel).

Wrijf het buikspek in met de marinade, zorg ervoor dat elk stuk goed bedekt is. Laat het minstens 4 uur of bij voorkeur een nacht marineren in de koelkast.

Bereiding op het Rooster:

Gebruik de indirecte methode.

Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur tussen de 140 en 160 graden Celsius.

Plaats het gemarineerde buikspek op het rooster, zwoerd naar beneden, en rooster gedurende ongeveer 45-60 minuten of tot het gaar is. Keer het regelmatig om en bestrijk met extra marinade.

Als het buikspek een kerntemperatuur van ongeveer 75°C bereikt en het zwoerd knapperig is, haal het dan van de barbecue.

Na het bereiken van de kerntemperatuur, kan het zwoerd extra knapperig worden gemaakt door het direct boven het vuur te plaatsen. Een beetje honing of basterdsuiker kan zorgen voor extra karamelisatie op het spek, waardoor het nog knapperiger wordt.

Bereiding aan het Spit:

Gebruik de directe methode.

Verwarm de barbecue voor op een medium vuur, rond de 160 graden Celsius.

Rijg het gemarineerde buikspek stevig aan het spit, zorg ervoor dat het goed vastzit.

Plaats het spit op de barbecue en laat het langzaam roteren.

Rooster het buikspek aan het spit gedurende ongeveer 45-60 minuten of tot het gaar is. Bestrijk regelmatig met extra marinade.

Zorg ervoor dat het buikspek een kerntemperatuur van ongeveer 75°C bereikt en het zwoerd knapperig is voordat je het van het spit haalt.

Serveer deze heerlijke Char Siu Buikspek met zwoerd met gestoomde rijst of in plakjes gesneden als vulling voor Bao-broodjes. Een smaakvolle en kleurrijke toevoeging aan je barbecuefeest!

Bovenkant formulier

Scroll naar boven