Chimichurri

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

Chimichurri is een pittige saus die oorspronkelijk afkomstig is uit Argentinië en Uruguay. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij gegrild vlees, zoals rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. De oorsprong van chimichurri is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over hoe deze smakelijke saus is ontstaan.

Een populaire theorie suggereert dat chimichurri zijn oorsprong vindt bij de gauchos, de Argentijnse en Uruguayaanse cowboys, die het in de 19e eeuw ontwikkelden. Volgens deze theorie werd de saus gemaakt met ingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar waren op de pampa’s, zoals knoflook, ui, azijn, olie en kruiden. Gauchos zouden chimichurri hebben gebruikt om hun vlees op smaak te brengen tijdens het grillen op open vuur.

Het is bekend om zijn frisse en kruidige smaak, die goed samengaat met gegrild vlees. Chimichurri wordt vaak gemaakt met ingrediënten zoals gehakte knoflook, ui, peterselie, oregano, azijn, olie en rode pepervlokken, hoewel er variaties zijn die extra kruiden of ingrediënten bevatten.

Ingrediënten:

1 kop verse peterselie, fijngehakt

3-4 teentjes knoflook, fijngehakt

2 eetlepels verse oregano, fijngehakt (of 2 theelepels gedroogde oregano)

1 theelepel rode pepervlokken (pas aan naar smaak voor meer of minder pit)

2 eetlepels rode wijnazijn

1/2 kopje extra vierge olijfolie

Zout en zwarte peper naar smaak

Meng in een kom de fijngehakte peterselie, knoflook en oregano.

Voeg de rode pepervlokken toe voor wat pit. Als je niet van heel pittig houdt, kun je de hoeveelheid aanpassen of het weglaten.

Giet de rode wijnazijn in de kom en roer goed door.

Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl je blijft roeren om de ingrediënten goed te emulgeren.

Proef de chimichurri en voeg naar smaak zout en zwarte peper toe. Pas de hoeveelheden aan op basis van je persoonlijke voorkeur.

Laat de chimichurri minstens 30 minuten staan voordat je hem serveert. Hierdoor kunnen de smaken zich goed vermengen.

Je kunt chimichurri gebruiken als marinade voor vlees, als saus bij gegrild vlees, of zelfs als dipsaus voor brood. Experimenteer gerust met de verhoudingen en ingrediënten om de smaak aan te passen aan jouw voorkeuren.

Scroll naar boven