Kwartel

een bordje met daar gegrilde kwartel op en een takje tijm

De consumptie van kwartels dateert uit de oudheid. In oude beschavingen zoals de Romeinse, Griekse en Egyptische cultuur werden kwartels beschouwd als een delicatesse en werden ze vaak gegeten tijdens feestelijke gelegenheden.

Tijdens de middeleeuwen in Europa bleef gevogelte, waaronder kwartels, populair onder de adel. Geroosterde of gegrilde kwartels waren een teken van luxe en werden vaak geserveerd tijdens banketten.

In de renaissanceperiode werden culinaire technieken verder verfijnd, en recepten voor gegrilde kwartels begonnen meer variatie te vertonen met toevoeging van kruiden en specerijen. Koks experimenteerden met verschillende bereidingswijzen om de smaak te verbeteren.

In de 18e en 19e eeuw bleven gegrilde kwartels een populaire keuze in de Franse haute cuisine. Koks zoals Auguste Escoffier hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van culinaire technieken en recepten voor gevogelte, waaronder kwartels.

Met de globalisering en de toename van culinaire diversiteit in de 20e eeuw werden gegrilde kwartels ook populair buiten Europa. Restaurants over de hele wereld begonnen met het serveren van gerechten met kwartels, zij het met lokale smaakinvloeden.

Vandaag de dag blijven gegrilde kwartels een geliefd gerecht in de gastronomie, zowel in traditionele als moderne keukens. Ze worden vaak bereid met een verscheidenheid aan kruiden, sauzen en bijgerechten om de smaak te versterken en aan te passen aan regionale voorkeuren.

Kruidenrub voor Gegrilde Kwartels:

Voor meer rubs, kijk hier!

1 eetlepel bruine suiker

1 theelepel zout

1 theelepel paprika

1/2 theelepel knoflookpoeder

1/2 theelepel uienpoeder

1/2 theelepel gedroogde tijm

1/2 theelepel gedroogde rozemarijn

1/2 theelepel zwarte peper

Snufje cayennepeper (optioneel, voor wat pit)

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar in een kom.

Dep de kwartels droog met keukenpapier.

Wrijf de kruidenrub gelijkmatig over de kwartels, zowel aan de binnen- als buitenkant. Zorg ervoor datde rub goed in het vlees wordt gewreven.

Laat de kwartels minimaal 30 minuten tot een paar uur in de koelkast marineren voordat je gaat grillen.

Basismarinade voor Gegrilde Kwartels:

Voor meer marinades, kijk hier!

1/4 kop olijfolie

2 eetlepels citroensap

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 theelepel gedroogde oregano

1 theelepel gedroogde tijm

Zout en peper naar smaak

Meng alle ingrediënten in een kom tot een gladde marinade.

Plaats de kwartels in een ondiepe schaal en giet de marinade erover.

Zorg ervoor dat de kwartels gelijkmatig bedekt zijn met de marinade.

Dek de schaal af en laat de kwartels minimaal 1 uur tot maximaal 4 uur in de koelkast marineren.

Verhit de barbecue voor op middelhoog vuur rond de 180 – 200 graden.

We doen dit op de directe methode.

Haal de kwartels uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Leg de kwartels op de voorverwarmde barbecue en grill ze ongeveer 10-15 minuten, regelmatig draaiend,totdat ze gaar zijn. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de kwartels en de temperatuur van de barbecue.

Controleer of de kwartels gaar zijn door een kernthermometer/vleesthermometer in het dikste deel van het vlees te steken. De interne temperatuur moet ongeveer 74 graden Celsius zijn.

Laat de kwartels enkele minuten rusten voordat je ze serveert. Dit helpt de sappen in het vlees te herverdelen, waardoor het malser en smaakvoller wordt.

Serveer de gegrilde kwartels met bijgerechten naar keuze, zoals gegrilde groenten, aardappelen of een frisse komkommersalade

Geniet van je gegrilde kwartels van de barbecue!

Scroll naar boven