Ossenhaas

afb: ossenhaas op een plankje waarvan een deel in plakjes

Ossenhaas, ook wel bekend als filet mignon, is een mals en mager stuk vlees dat afkomstig is van het lendegebied van een rund. Het is gewaardeerd vanwege de fijne textuur en milde smaak. Ossenhaas wordt vaak bereid door het te grillen, bakken of braden en wordt vaak beschouwd als een van de meest luxe delen van het rundvlees.

Hier is een heerlijk basis recept waar je natuurlijk zelf van alles aan kunt toevoegen qua kruiden om een ander aroma te creëren.

Ingrediënten:

                •             Ossenhaas (filet mignon)

                •             Zout en peper naar smaak

                •             Olijfolie

                •             Verse kruiden (bijv. tijm, rozemarijn)

                •             Rookhoutsnippers voor extra smaak (bijvoorbeeld eiken, kers of appel)

Instructies:

  1. Breng de kamado op een lage temperatuur, ongeveer 110-120 graden Celsius, op een indirecte bereiding, dus de heatdeflector boven het vuur.

                2.            Laat de ossenhaas op kamertemperatuur komen en breng het op smaak met zout, peper en olijfolie. Voeg ook verse kruiden toe voor extra aroma.

                3.            Week de rookhoutsnippers in water voor ongeveer 30 minuten. Voeg ze toe aan de houtskool om een subtiele rooksmaak aan het vlees te geven.

                4.            Plaats de ossenhaas op het rooster, weg van directe hitte, en sluit het deksel van de kamado. Laat het vlees langzaam garen.

                5.            Controleer de interne temperatuur met een vleesthermometer. Voor medium-rare, haal het vlees van de kamado wanneer het een interne temperatuur van ongeveer 54-57 graden Celsius heeft bereikt.

                6.            Laat de ossenhaas rusten voordat je het aansnijdt, zodat de sappen zich kunnen verdelen.

Heb jij dit recept gemaakt? Het zou leuk zijn als je een foto zou willen delen in de Whatsapp-Community!

Scroll naar boven