Mayonaise

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

Mayonaise heeft een interessante geschiedenis en wordt beschouwd als een populaire saus die vaak wordt gebruikt in diverse keukens over de hele wereld. De oorsprong van mayonaise is echter niet volledig duidelijk en er zijn verschillende theorieën over waar het vandaan komt.

Een veelvoorkomende theorie is dat mayonaise voor het eerst werd gemaakt in de 18e eeuw in de havenstad Mahón op het eiland Minorca, dat destijds onder Spaanse heerschappij stond. Het woord “mahonnaise” werd later verbasterd tot “mayonnaise”. Volgens deze theorie was de saus oorspronkelijk bedoeld als begeleiding bij visgerechten.

Ongeacht de precieze oorsprong, won mayonaise snel aan populariteit en verspreidde het zich over de hele wereld. Het basisrecept voor mayonaise omvat doorgaans eierdooiers, mosterd, azijn of citroensap, en plantaardige olie. De ingrediënten worden gemengd tot een dikke, romige emulsie.

Mayonaise staat bekend om zijn veelzijdigheid en wordt vaak gebruikt als dipsaus, sandwichspread en als ingrediënt in vele andere gerechten. Er zijn ook veel variaties en regionale verschillen in de bereiding van mayonaise, met toevoegingen van kruiden, knoflook, of andere smaakmakers.

Het is belangrijk op te merken dat terwijl mayonaise een geliefde saus is, het ook een vrij calorierijk product is vanwege het hoge vetgehalte. In sommige moderne keukens worden lichtere varianten van mayonaise gemaakt om aan de gezondheidsbewuste eisen te voldoen.

Ingrediënten:

1 eierdooier op kamertemperatuur

1 theelepel Dijon-mosterd

1 eetlepel witte wijnazijn of appelciderazijn

Snufje zout

1 kop (240 ml) neutrale olie (zoals zonnebloemolie of druivenpitolie)

Optioneel: een beetje citroensap voor extra smaak

Doe de eierdooier, mosterd, azijn en een snufje zout in een kom. Mix deze ingrediënten goed door elkaar.

Voeg nu langzaam druppelsgewijs de olie toe terwijl je voortdurend blijft kloppen. Het is belangrijk om langzaam toe tevoegen om ervoor te zorgen dat de emulsie goed mengt en niet gaat schiften.

Bijf kloppen tot de mayonaise dikker wordt. Zodra de mayonaise de gewenste consistentie heeft bereikt, kun je stoppen met het toevoegen van olie.

Mocht het te dun blijven kun je extra eigeel toevoegen.

Proef de mayonaise en voeg indien nodig extra zout toe. Als je van een citrussmaak houdt, kun je ook een beetje citroensap toevoegen.

Bewaar de zelfgemaakte mayonaise in een luchtdichte container in de koelkast. Het is het beste om het binnen een week te gebruiken.

Dit is een basisrecept, en je kunt experimenteren met extra ingrediënten zoals knoflook, kruiden of specerijen om de smaak aan te passen aan jouw voorkeur.

Scroll naar boven