Origineel-broodje-hamburger

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

Het woord “hamburger” heeft eigenlijk niets te maken met ham, en een hamburger bevat ook geen ham. Het is eerder een verwarrende naamgeving die teruggaat naar de oorsprong van dit populaire gerecht.

De hamburger zoals we die kennen, is een ronde schijf van gemalen vlees, meestal rundvlees, dat wordt gekruid, gevormd tot een patty en vervolgens gegrild of gebakken. Het wordt doorgaans geserveerd op een broodje, vaak met verschillende toppings en sauzen.

De term “hamburger” verwijst naar de Duitse stad Hamburg, waar een soortgelijk gerecht bekend als “Hamburg steak” vandaan komt. Dit gerecht bestond uit gehakt rundvlees dat tot een platte schijf was gevormd en vaak werd gekruid. Duitse immigranten brachten dit gerecht mee naar de Verenigde Staten.

De evolutie naar de moderne hamburger vond plaats in de Verenigde Staten, waar het gehakt vlees op een broodje werd geserveerd. Het wordt algemeen aangenomen dat het de naam “hamburger” kreeg omdat het populair werd in de havenstad Hamburg. De term “burger” komt van het Duitse woord “Bürger,” wat “burger” betekent.

Dus, hoewel de naam doet vermoeden dat er ham in zit, heeft de hamburger zijn naam te danken aan de oorsprong van het gerecht en niet aan de ingrediënten zelf. Het is een interessante culinaire geschiedenis die ons heeft gebracht bij het geliefde broodje hamburger zoals we dat vandaag kennen.

Bovenkant formulier

Oorspronkelijk Broodje Hamburger

Ingrediënten:

500 gram rundergehakt (bij voorkeur met een hoger vetgehalte voor sappigheid)

Zout en zwarte peper naar smaak

Hamburgerbroodjes

Plakjes verse tomaat

Ijsbergsla, fijngesneden

Ui, dun gesneden (optioneel)

Plakjes cheddar kaas (optioneel)

Ketchup en/of mayonaise

We gebruiken de directe methode.

Verhit de barbecue op middelhoog vuur rond de 180 – 200 graden.

Verdeel het rundergehakt in gelijke porties en vorm er platte, ronde schijven van, ongeveer 1 cm dik. Breng op smaak met zout en peper.

Leg de hamburgers op de hete grill en grill ze ongeveer 3-4 minuten per kant voor medium-rare, of naar wens meer doorbakken.

Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en rooster de snijkanten kort op de grill.

Plaats een gegrilde hamburgerpatty op de onderste helft van elk broodje.

Voeg plakjes tomaat, fijngesneden ijsbergsla en dun gesneden ui toe.

De ui zou je ook even kunnen grillen.

Optioneel: voeg een plakje cheddar kaas toe op de hamburgerpatty.

Voeg ketchup en/of mayonaise toe naar smaak.

Plaats de bovenste helft van het broodje erop.

Serveer de hamburgers direct en geniet van de klassieke smaak van het oorspronkelijke broodje hamburger.

Voel je vrij om dit basisrecept aan te passen en extra toppings toe te voegen volgens jouw persoonlijke smaakvoorkeuren!

Bovenkant formulier

Scroll naar boven