Pindasaus

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

Pindasaus, ook wel satésaus genoemd, heeft zijn oorsprong in de Indonesische keuken. Het wordt vaak geassocieerd met saté, geroosterd vlees op spiesjes, maar wordt ook gebruikt als dipsaus voor andere gerechten. Pindasaus is een smakelijke saus op basis van pinda’s, kruiden en specerijen.

In Indonesië staat pindasaus bekend als “saus kacang” of “saus sate”.

Vanuit Indonesië heeft pindasaus zijn weg gevonden naar andere delen van Zuidoost-Azië en de rest van de wereld, waar het vaak wordt aangepast aan lokale smaken. Het is populair geworden als dipsaus, marinade en smaakmaker voor verschillende gerechten.

Pinda’S bevatten Resveratrol.

Resveratrol is een natuurlijke antioxidant die in verband wordt gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezond hart.

Omdat pindasaus wordt gemaakt van gemalen pinda’s, kan het een redelijke hoeveelheid van deze antioxidant bevatten. Natuurlijk betekent dit niet dat je onbeperkte hoeveelheden pindasaus moet eten voor de gezondheidsvoordelen, maar het is altijd leuk om te weten dat je favoriete saus mogelijk wat extra voordelen met zich meebrengt!

Ingrediënten:

1 kop pindakaas (ongezoet liefst met stukjes pinad)

1/2 kop kokosmelk (je kunt ook gewone melk gebruiken)

2 eetlepels sojasaus

1 eetlepel honing (optioneel, naar smaak)

1 eetlepel limoensap of citroensap.

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 theelepel gember, geraspt

1 theelepel sesamolie (optioneel)

Chilivlokken naar smaak (optioneel)

Instructies:

In een kleine pan op laag vuur, combineer de pindakaas, kokosmelk, sojasaus, honing (indien gebruikt), limoensap, knoflook en gember.

Roer constant tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en de saus glad wordt.

Voeg de sesamolie toe als je die gebruikt, en chilivlokken naar smaak voor wat extra pit.

Blijf roeren en verwarm de saus gedurende 5-7 minuten op laag vuur, zodat alle smaken goed kunnen mengen.

Proef de saus en pas de zoetheid, zoutigheid en pittigheid aan naar jouw voorkeur door meer honing, sojasaus of chilivlokken toe te voegen.

Haal de pan van het vuur en laat de pindasaus een beetje afkoelen voordat je hem serveert.

Geniet van jou zelf gemaakte pindasaus.

Scroll naar boven