Koolsalade-recept

Koolsalade voor bij de barbecue.

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

Koolsalade, ook wel coleslaw genoemd, heeft een interessante geschiedenis en is populair geworden in verschillende delen van de wereld. De oorsprong van koolsalade kan worden herleid tot het oude Rome, waar kool werd gemengd met eieren en diverse kruiden. Door de eeuwen heen is het gerecht geëvolueerd en aangepast in verschillende culturen.

Het moderne recept voor koolsalade zoals we dat vandaag kennen, heeft echter sterke wortels in Europa en Noord-Amerika. In Europa werd koolsalade populair in Duitsland en Nederland. Het Duitse woord “kohl” betekent kool, en “salat” betekent salade. Dit geeft aan dat koolsalade zijn naam heeft afgeleid van de Duitse term “kohlsalat”.

Tijdens de 17e eeuw brachten Nederlandse kolonisten koolsalade naar de Verenigde Staten. Het gerecht werd daar al snel populair, en in de loop van de tijd zijn er verschillende regionale varianten ontstaan. In de Verenigde Staten wordt koolsalade vaak geassocieerd met barbecues en zuidelijke keukens.

Ingrediënten:

1 kleine witte kool, fijngesneden

2 wortelen, geraspt

1/2 ui, fijngesneden (optioneel)

1/2 kop mayonaise

2 eetlepels appelazijn

1 eetlepel suiker (of naar smaak)

Zout en peper naar smaak

In een grote kom combineer je de fijngesneden kool, geraspte wortelen en gesneden ui (als je die gebruikt).

In een aparte kom meng je de mayonaise, appelazijn, suiker, zout en peper. Roer goed door totdat de suiker is opgelost en alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Giet de dressing over de koolmix en roer goed door zodat de kool gelijkmatig bedekt is met de dressing.

Proef en voeg indien nodig meer zout, peper of suiker toe naar smaak.

Dek de kom af en zet deze minstens een uur in de koelkast om de smaken te laten mengen en de koolsalade te koelen.

Serveer de koolsalade als bijgerecht bij barbecues, gegrild vlees of als aanvulling op andere maaltijden. Je kunt dit basisrecept ook aanpassen door extra ingrediënten toe te voegen, zoals rozijnen, noten, appels of kruiden, om het aan je eigen smaak aan te passen.

Scroll naar boven