Pluma

afb: van een stuk gebraden puma

Pluma Ibérico de Bellota verwijst naar een bijzonder hoogwaardig stuk varkensvlees afkomstig van het Iberische varken, specifiek van het ras “cerdo ibérico” uit Spanje.

De term “Bellota” betekent eikels in het Spaans, en het geeft aan dat deze varkens vrij in de weide grazen en zich voeden met eikels, wat resulteert in een specifieke en rijke smaak aan het vlees.

De pluma is een deel van het varken dat zich bevindt tussen de schouder en de rug. Het is een zeer smaakvol stuk vlees van hoge kwaliteit, met een goede marmering en sappigheid. Doordat de varkens zich voeden met een dieet van eikels, gras en kruiden, ontwikkelt het vlees een kenmerkende smaak en textuur.

Dit type varkensvlees is vaak zeer gewaardeerd in de culinaire wereld vanwege zijn unieke eigenschappen. Het wordt vaak op traditionele Spaanse wijze gegrild, en het wordt beschouwd als een delicatesse.

Ingrediënten:

Pluma Ibérico de Bellota

Zout en zwarte peper naar smaak

Olijfolie (optioneel)

Voorbereiding van het vlees:

Haal de Pluma Ibérico de Bellota uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen voor ongeveer 30 minuten tot 1 uur.

Bestrooi het vlees met zout en zwarte peper. Als je wilt, kun je ook een beetje olijfolie gebruiken om het vlees in te wrijven.

We gebruiken de directe methode.

Verwarm de barbecue voor op medium tot hoog vuur tussen de 180 – 200 graden.

Leg de Pluma Ibérico de Bellota op het voorverwarmde grillrooster.

Grill het vlees ongeveer 3-4 minuten aan elke kant. Dit kan variëren afhankelijk van de dikte van het vlees en de temperatuur van de barbecue.

Draai het vlees slechts één keer om, om mooie grillstrepen te krijgen en de sappen in het vlees te behouden.

Gebruik een kernthermometer/vleesthermometer om de gaarheid te controleren. De Pluma Ibérico de Bellota wordt vaak het best op medium-rare tot medium geserveerd. De kerntemperatuur zou ongeveer 57-63 graden Celsius moeten zijn.

Haal het vlees van de barbecue en laat het enkele minuten rusten. Dit helpt de sappen zich in het vlees te herverdelen en komt de smaak ten goede.

Snijd het vlees in dunne plakjes en serveer het direct. Je kunt het eenvoudig opdienen met bijgerechten naar keuze, zoals gegrilde groenten, aardappelen of een frisse salade.

Geniet van je heerlijke Pluma Ibérico de Bellota van de barbecue!

Bovenkant formulier

Scroll naar boven