Directe barbecue methode

de directe grill methode.

Afb: Je ziet brandende kolen waar vlees op het rooster boven ligt. Dit is de directe methode.

Bij het barbecueën zijn er verschillende methodes om gerechten te bereiden, waarvan de directe methode waarschijnlijk de meest bekende is.

Deze methode staat garant voor een intense en snelle bereiding, waarbij het voedsel direct boven de warmtebron wordt geplaatst, wat vaak resulteert in een karakteristieke rokerige smaak door de directe blootstelling aan de hitte.

De directe barbecue methode begint met het aansteken van houtskool, veelal met behulp van aanmaakblokjes of -wokkels. Bij kogelbarbecues wordt vaak een firestarter gebruikt. Deze firestarter wordt gevuld met houtskool, waarbij een aanmaakblokje of -wokkel eronder wordt geplaatst en aangestoken. Het vuur kan zo van onderen goed in de firestarter trekken, wat resulteert in een snelle ontbranding van de houtskool.

Om extra smaakdimensies toe te voegen, kan men ook rookhout aan de houtskool toevoegen. Dit kan in de vorm van houtsnippers, -chunks of -planken zijn, die specifieke smaken aan het gerecht geven. Bijvoorbeeld, fruitbomenhout zoals appel- of kersenhout voegt een zoete en fruitige rooksmaak toe, terwijl mesquitehout een sterkere, wat pittigere rooksmaak geeft.

Als alternatief voor de firestarter kunnen ook zogenaamde schoorsteenstarters worden gebruikt. Deze cilindervormige apparaten, gevuld met houtskool, hebben een speciaal compartiment voor aanmaakblokjes. Het aansteken van de blokjes onderin zorgt voor een efficiënte en snelle ontsteking van de houtskool. Bovendien kan een elektrische starter worden gebruikt om de houtskool aan te steken zonder het gebruik van aanmaakmiddelen.

Zodra de houtskool goed brandt, wordt de firestarter of houtskool gelijkmatig verdeeld in de barbecue. Het gerecht wordt direct boven de hete kolen geplaatst voor een optimale grillsmaak. Deze directe methode is ideaal voor het grillen van kleinere stukken vlees, vis, groenten of zelfs fruit, en biedt talloze mogelijkheden voor smaakvolle en gevarieerde barbecue-creaties.

Benodigdheden:

Houtskool

Aanmaakblokjes, -wokkels of een firestarter

Schoorsteenstarter (optioneel)

Rookhoutsnippers, chunks of planken (optioneel)

Barbecuegereedschap

Stappen:

Plaats de barbecue op een vlakke, stevige ondergrond, weg van brandbare materialen en buiten bereik van kinderen. Zorg voor voldoende ventilatie.

Als je een firestarter gebruikt, vul deze dan met houtskool volgens de instructies van de fabrikant. Plaats een aanmaakblokje of -wokkel onder de firestarter en steek het aan.

Schoorsteenstarter gebruiken (optioneel):

Als je een schoorsteenstarter hebt, vul deze dan met houtskool en plaats aanmaakblokjes onderin. Steek de blokjes aan en wacht tot de houtskool bovenin goed gloeit.

Indien gewenst, voeg rookhoutsnippers, -chunks of -planken toe aan de houtskool voor extra smaak. Dompel planken eerst in water als je ze gebruikt.

Laat de houtskool en aanmaakmiddelen enige tijd branden totdat de houtskool een witte aslaag heeft ontwikkeld. Dit geeft aan dat de houtskool heet en klaar is voor gebruik.

Verspreid de hete houtskool gelijkmatig over het kookoppervlak. Voor een directe methode wil je een gelijkmatige warmtebron.

Plaats het rooster op de barbecue en laat het opwarmen. Reinig het rooster indien nodig met een borstel.

Plaats het voedsel direct boven de hete kolen en bereid het volgens het recept. Draai het voedsel indien nodig om voor gelijkmatige garing.

Houd altijd toezicht op de barbecue tijdens het aansteken en koken, en volg de specifieke instructies van je barbecue en aanmaakmiddelen. Geniet van je gegrilde gerechten!

Scroll naar boven