Gerookte-zalm-op-sederhout

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

Zalm is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren, zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze essentiële vetzuren hebben gunstige effecten op de gezondheid van het hart, de hersenen en het zenuwstelsel.

Zalm dankt zijn roze kleur aan astaxanthine, een krachtige antioxidant. Astaxanthine wordt van nature aangetroffen in algen en kleine schaaldieren, en het komt in hogere concentraties voor in zalm die een natuurlijk dieet heeft.

De levenscyclus van zalm omvat een opmerkelijke migratie. Zalmen worden geboren in zoetwater, migreren naar de oceaan om te groeien, en keren vervolgens terugnaar dezelfde zoetwaterbron om zich voort te planten. Dit proces staat bekend als anadrome migratie.

Er zijn verschillende soorten zalm, waaronder de Atlantische zalm, de Pacifische zalm (waaronder de bekende soorten zoals de sockeye, coho, en chinook),Gegrilde Zalm op  Zalm op Cederhout met Mango-Avocado Salsa en Limoen-Koriander Dressing.

Ingrediënten:

4 zalmfilets

Zout en zwarte peper naar smaak

2 cederhouten planken (week ze minstens 1 uur in water voor gebruik)

1 rijpe mango, in blokjes

1 rijpe avocado, in blokjes

1/2 rode ui, fijngehakt

1 rode paprika, in blokjes

Sap van 1 limoen

Verse koriander, fijngehakt

Zout en zwarte peper naar smaak

Dressing:

Sap van 2 limoenen

3 eetlepels olijfolie

2 eetlepels verse koriander, fijngehakt

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 theelepel honing

Zout en zwarte peper naar smaakInstructies:

Week de cederhouten planken minstens 1 uur in water.

Bestrooi de zalmfilets met zout en zwarte peper. Plaats ze op de vochtige cederhouten planken.

We gebruiken de directe methode.

Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur niet hoger dan 150 graden.

Leg de cederhouten planken met de zalmfilets op de barbecue. Sluit het deksel en grill de zalm ongeveer 12-15 minuten, of totdat de zalm gaar is en gemakkelijk uit elkaar valt.

Meng de mango, avocado, rode ui, rode paprika, limoensap en verse koriander in een kom. Breng op smaak met zout en zwarte peper.

In een aparte kom, meng het limoensap, olijfolie, verse koriander, knoflook en honing. Breng op smaak met zout en zwarte peper.

Haal de cederhouten planken van de barbecue. Serveer de gegrilde zalmfilets direct op de planken, lepel de mango-avocado salsa eroverheen en besprenkel met de limoen-koriander dressing.

Het gebruik van cederhouten planken voegt een unieke rokerige smaak toe aan de zalm, waardoor het gerecht nog specialer wordt. Geniet van deze heerlijke en aromatische gegrilde zalm op cederhout!

Bovenkant formulier

Scroll naar boven