De-kamado

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

De geschiedenis van de kamado gaat terug tot het oude Japan.

Het woord “kamado” is het Japanse woord voor “fornuis” of “kachel”, en het verwijst naar een traditionele, ronde klei-oven die al meer dan 3.000 jaar wordt gebruikt. Hoewel de kamado zijn wortels heeft in Japan, heeft het concept zich wereldwijd verspreid en geëvolueerd.

De kamado zoals we die nu kennen, heeft zijn oorsprong in het oude Japan, waar mensen klei gebruikten om ronde, koepelvormige ovens te maken. Deze ovens werden gebruikt voor koken, bakken en roken van voedsel.

Na verloop van tijd verspreidde het concept van de kamado zich naar andere delen van Azië en later naar de Verenigde Staten.

Na de Tweede Wereldoorlog brachten Amerikaanse soldaten kamado’s mee naar huis na hun dienst in Japan. In de jaren 1960 werden enkele van deze traditionele Japanse ovens gemodificeerd en geïntroduceerd als “kamado-grills” in de Verenigde Staten.

Moderne kamado-grills worden vaak gebruikt voor grillen, roken, bakken en braden.

Kamado’s zijn meestal gemaakt van hoogwaardig keramiek. Dit materiaal is duurzaam, houdt warmte goed vast en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling tijdens het koken.

Door de keramische constructie behouden kamado’s warmte en vocht, waardoor ze efficiënter zijn in vergelijking met veel andere barbecues. Dit maakt ze geschikt voor zowel slow cooking als grillen op hoge temperaturen.

Kamado’s kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan kooktechnieken, waaronder grillen, roken, bakken en slow cooking. De mogelijkheid om de temperatuur nauwkeurig te regelen maakt het gemakkelijk om verschillende gerechten te bereiden.

Kamado’s hebben vaak een regelbaar luchtsysteem, bestaande uit ventilatieopeningen aan de boven- en onderkant. Dit systeem maakt het mogelijk om de luchtstroom te regelen en zo de temperatuur in de dome  te beheersen.

Door de efficiënte isolatie en warmtevasthoudende eigenschappen van keramiek, gebruiken kamado’s vaak minder houtskool of briketten in vergelijking met traditionele barbecues.

De keramische constructie van kamado’s maakt ze over het algemeen duurzaam en bestand tegen extreme temperaturen. Met goed onderhoud kunnen ze jarenlang meegaan.

Kamado’s hebben vaak een aantrekkelijk en compact ontwerp. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, wat ze niet alleen functioneel maakt, maar ook een esthetische toevoeging aan de buitenkeuken of patio.

Al met al zijn kamado’s populaire keuzes voor enthousiaste thuischefs die op zoek zijn naar veelzijdigheid en prestaties bij het barbecueën en koken.

Scroll naar boven