secreto

afb: van secreto op barbecuerooster

Het Secreto bevindt zich aan de buikzijde van het varken, dichtbij de schouder. Het is een relatief klein en dun stuk vlees, maar het bevat veel smaak.

De term “Bellota” verwijst naar het dieet van de varkens. Deze dieren worden gevoed met eikels (bellotas) en andere natuurlijke ingrediënten tijdens de montanera, wat de periode is waarin de varkens vrij rondlopen en zich tegoed doen aan eikels. Dit dieet geeft het vlees een karakteristieke smaak en textuur.

Secreto Ibérico de Bellota staat bekend om zijn goede vetmarmering. Het vet draagt bij aan de sappigheid en geeft het vlees een rijke smaak.

Het vlees van Secreto Ibérico de Bellota heeft een diepe, nootachtige smaak vanwege het dieet van de varkens. Het is sappig en mals, en het wordt vaak beschouwd als een delicatesse.

Secreto Ibérico de Bellota kan op verschillende manieren worden bereid, maar het wordt vaak gegrild, gebakken of op de barbecue klaargemaakt. Vanwege de goede vetmarmering blijft het vlees mals, zelfs bij snelle bereidingsmethoden.

Dit vlees wordt hoog gewaardeerd in de Spaanse keuken en daarbuiten vanwege zijn unieke kenmerken. Het is een ervaring voor liefhebbers van hoogwaardig varkensvlees om Secreto Ibérico de Bellota te proeven.

Ingrediënten:

  • Secreto Ibérico de Bellota

Zout en zwarte peper naar smaak

Olijfolie (optioneel)

Citroenpartjes (voor het opdienen, optioneel)

Voorbereiding van het vlees:

Haal het Secreto Ibérico de Bellota uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen voor ongeveer 30 minuten tot 1 uur.

Bestrooi het vlees met zout en zwarte peper. Voeg indien gewenst een beetje olijfolie toe om het vlees in te wrijven.

We gebruiken de directe methode.

Verwarm de barbecue voor op middelhoog tot hoog vuur tussen de 180 – 200 graden.

Leg het Secreto Ibérico de Bellota op het voorverwarmde grillrooster.

Grill het vlees ongeveer 3-4 minuten aan elke kant. De exacte grilltijd kan variëren afhankelijk van de dikte van het vlees en de temperatuur van de barbecue.

Draai het vlees slechts één keer om om mooie grillstrepen te krijgen en de sappen in het vlees te behouden.

Gebruik een kernthermometer/vleesthermometer om de gaarheid te controleren. Het Secreto Ibérico de Bellota wordt vaak het best op medium-rare tot medium geserveerd. De kerntemperatuur zou ongeveer 57-63 graden Celsius moeten zijn.

Haal het vlees van de barbecue en laat het enkele minuten rusten. Dit helpt de sappen zich in het vlees te herverdelen wat de smaken ten goede komen.

Snijd het Secreto Ibérico de Bellota in dunne plakjes en serveer het direct. Je kunt het eventueel serveren met citroenpartjes voor een verfrissende touch.

Kijk ook eens voor een heerlijke bijpassende salade.

Geniet van je heerlijke gegrilde Secreto Ibérico de Bellota!

Bovenkant formulier

Scroll naar boven