Barbecuesaus

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

Barbecuesaus heeft zijn wortels in de Verenigde Staten, waar het een integraal onderdeel is geworden van de Amerikaanse barbecuecultuur. De ontwikkeling van barbecuesaus is nauw verbonden met de tradities van barbecuen,

De geschiedenis van barbecuesaus is divers en wordt beïnvloed door verschillende culinaire tradities.

Inheemse Amerikaanse stammen gebruikten traditioneel gepekelde peperbessen en andere kruiden om vlees te kruiden tijdens het roken en grillen.

Tijdens de slavernijperiode brachten Afrikaanse slaven hun kooktechnieken en smaken naar de zuidelijke Verenigde Staten. Ze introduceerden pittige en kruidige smaken die later een integraal onderdeel zouden worden van barbecuesaus.

Caribische invloeden, zoals de gebruikte specerijen en suikerriet, hebben ook bijgedragen aan de ontwikkeling van barbecuesaus in het zuiden van de Verenigde Staten.

Verschillende regio’s in de Verenigde Staten ontwikkelden hun eigen stijlen van barbecuesaus. Zo heeft Kansas City-stijl bijvoorbeeld een dikke, zoete saus, terwijl Carolina-stijl vaak een azijn-gebaseerde, pittige saus is.

In de 20e eeuw begonnen commerciële bedrijven met de productie van barbecuesauzen, wat leidde tot een breed scala aan varianten die beschikbaar zijn voor consumenten.

Ingrediënten:

2 kopjes ketchup

  • 1/2 kopje donkere bruine suiker

1/4 kopje appelazijn

1/4 kopje molasses (melasse)

1/4 kopje honing

2 eetlepels dijonmosterd

2 eetlepels Worcestershire-saus

1 theelepel gerookt paprikapoeder

1 theelepel uienpoeder

1 theelepel knoflookpoeder

Zout en zwarte peper naar smaak

Optioneel: een snufje cayennepeper voor wat extra pit

Instructies:

In een middelgrote pan op middelhoog vuur, combineer ketchup, bruine suiker, appelazijn, molasses, honing, dijonmosterd en Worcestershire-saus.

Voeg gerookt paprikapoeder, uienpoeder en knoflookpoeder toe. Roer goed om alle ingrediënten te combineren.

Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur vervolgens laag.

Laat de saus sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 20-30 minuten, af en toe roeren, tot de saus is ingedikt tot de gewenste consistentie.

Proef de saus en voeg zout, peper en eventueel cayennepeper toe naar smaak.

Laat de saus volledig afkoelen voordat je deze gebruikt. Hij zal nog meer indikken terwijl hij afkoelt.

Deze dikke barbecuesaus is ideaal voor het glazuren van vlees tijdens het grillen of roken. Je kunt het ook als dip gebruiken. Experimenteer met de kruiden en pas de hoeveelheid suiker en kruiden aan naar jouw smaakvoorkeuren.

Scroll naar boven