Santa-Maria-tri-tip

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

In het hart van Californië, waar de zon altijd schijnt en de lucht gevuld is met de geur van eikenhout rook, begint het verhaal van het legendarische “Santa Maria-style tri-tip”. Dit is geen gewoon stuk vlees; het is een culinair symbool van de prachtige regio die bekend staat als de Santa Maria Valley.

Het verhaal gaat dat in de late jaren 1800, in de uitgestrekte ranches van Santa Maria, de lokale veehouders hun kuddes runderen rijk zagen grazen op de sappige graslanden. Ze ontdekten al snel een speciaal stuk vlees dat tot dan toe vaak over het hoofd was gezien: de driehoekige tri-tip, gelegen aan de onderkant van de achterste helft van het rund.

Met een combinatie van nieuwsgierigheid en culinaire inventiviteit begonnen de ranchers te experimenteren met verschillende manieren om deze vergeten lekkernij te bereiden. Het geheim van hun succes lag in de eenvoud; ze gebruikten lokale ingrediënten en een onweerstaanbare kruidenmix om het vlees te perfectioneren.

Op een zonnige dag, tijdens een van de legendarische barbecuefeesten die de ranchers organiseerden, werd het “Santa Maria-style tri-tip” geboren. Met knoflook, zeezout, peper en een handvol kruiden gemengd tot een aromatische wrijving, werd de tri-tip langzaam gegrild boven smeulend eikenhout, waardoor het vlees een unieke rokerige smaak kreeg die de ziel van de Santa Maria Valley weerspiegelde.

Al snel verspreidde de reputatie van dit heerlijke gerecht zich als een lopend vuurtje door de vallei en ver daarbuiten. Mensen kwamen van heinde en verre om de smaak van Santa Maria te proeven, om te genieten van de eenvoudige geneugten van goed gezelschap en voortreffelijk gegrild vlees.

Nu, meer dan een eeuw later, blijft het “Santa Maria-style tri-tip” een geliefd gerecht, een eerbetoon aan de rijke geschiedenis en het culinaire erfgoed van de Santa Maria Valley. Het is meer dan alleen een maaltijd; het is een viering van de geest van gemeenschap en traditie, een herinnering aan de eenvoudige geneugten die het leven zo de moeite waard maken.

Dus de volgende keer dat je een sappig stuk tri-tip op de grill legt, bedenk dan de rijke geschiedenis die erachter schuilt, en geniet van elke heerlijke hap alsof je deel uitmaakt van het tijdloze verhaal van de Santa Maria Valley.

Bovenkant formulier

Onderkant formulier

Ingrediënten:

1 tri-tip van ongeveer 1,5 tot 2 kilogram

4 teentjes knoflook, fijngehakt

30 ml olijfolie

15 ml rode wijnazijn

10 gram zeezout

5 gram versgemalen zwarte peper

10 gram paprikapoeder

5 gram uienpoeder

5 gram gedroogde oregano

5 gram gedroogde tijm

Voorbereiding van het vlees:

Snijd eventuele overtollige vetranden van de tri-tip af, maar laat een dun laagje vet op het vlees zitten om het sappig te houden tijdens het koken.

Meng in een kom de fijngehakte knoflook, olijfolie, rode wijnazijn, zeezout, zwarte peper, paprikapoeder, uienpoeder, gedroogde oregano en gedroogde tijm om een marinade te maken.

Smeer een coating van olie over het oppervlak van de tri-tip.

Wrijf de marinade gelijkmatig over het oppervlak van de tri-tip. Laat het vlees minstens 4 uur, bij voorkeur een nacht, marineren in de koelkast.

Voorbereiding van de barbecue:

We gebruiken de indirecte methode.

We houden een dome themperatuur van ongeveer 150 a 160 graden aan.

Bevestig de tri-tip stevig aan het spit van de rotisserie.

Plaats de rotisserie met de tri-tip op de barbecue en zet de motor aan zodat het vlees langzaam kan draaien.

Sluit het deksel van de barbecue en laat de tri-tip roosteren. Afhankelijk van de grootte van de tri-tip en de gewenste gaarheid, kan dit ongeveer 1 tot 1,5 uur duren. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren. Voor een medium-rare resultaat, moet het vlees een kerntemperatuur van ongeveer 55-57°C hebben.

Haal de tri-tip van de barbecue en laat het 10-15 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Dit helpt om de sappen te laten herverdelen, waardoor het vlees sappiger blijft.

Snijd de tri-tip in dunne plakjes tegen de graanrichting en serveer het warm. Traditioneel wordt het geserveerd met bijgerechten zoals geroosterde groenten, bonen, salade en knapperig brood.

Geniet van je heerlijke Santa Maria-style tri-tip van de barbecue!

Bovenkant formulier

Scroll naar boven