Koudgerooktezalm

Afb: Hier zie je een zalm op de barbecue.

Zalm is een populaire vissoort die in zowel zoetwater als zoutwateromgevingen te vinden is. Er zijn verschillende soorten zalm, waaronder de Atlantische zalm, de Pacifische zalm en de sockeye-zalm. De leefomstandigheden van zalm variëren afhankelijk van de soort, maar hier zijn enkele algemene kenmerken:

Zoetwaterzalm (bijv. Atlantische zalm): Deze zalmsoort wordt geboren in zoetwater, meestal in rivieren. De jonge zalmen brengen een deel van hun leven door in zoetwater, waar ze opgroeien voordat ze migreren naar de oceaan.

Pacifische zalm (bijv. zalmsoorten zoals de chinook, coho en sockeye): Deze zalmen worden geboren in zoetwater, migreren naar de oceaan om te groeien en keren dan terug naar zoetwater om te paaien.

Zalm wordt op verschillende manieren voor consumptie gebruikt, waarvan het roken van zalm een populaire bereidingswijze is. Na het roken wordt de zalm afgekoeld en vervolgens verpakt voor verkoop. Gerookte zalm kan direct gegeten worden of verwerkt worden in verschillende gerechten, zoals salades, sandwiches, of als een luxe voorgerecht.

Het roken van zalm is een traditionele methode om de vis te conserveren en geeft het een heerlijke smaak die veel mensen waarderen.

 

Het koud roken van zalm is een langzamer proces dan warm roken en vereist specifieke ingrediënten.

Het is belangrijk dat de omgevingstemperatuur niet hoger is dan 25 tot maximaal 30 graden.

Dus op een warme zomerdag is het af te raden om koud te roken.

 

Zalm: 1,2 kg zalmfilet, vers en ontgraat. Deze mag nog een huidzijde hebben.

300 gram Zout: Voor het droog pekelen van de zalm. Je kunt grof zeezout of keukenzout gebruiken.

150 gram Suiker: Om de zoutige smaak in balans te brengen en een lichte zoetheid toe te voegen. Gebruik witte of druiven suiker.

Kruiden en specerijen: Optioneel, afhankelijk van je smaakvoorkeuren. Dille, zwarte peper, en citroenrasp zijn populaire keuzes.

Maar een scheut whisky kan ook zeker toegevoegd worden evenals jeneverbessen.

 

Spoel de zalm af en dep deze droog met keukenpapier.

Verwijder eventuele graten en snijd de zalm in gelijkmatige stukken, indien gewenst.

Meng het zout en de suiker in een kom. Voeg eventueel kruiden en specerijen toe.

Bedek de zalm gelijkmatig met het mengsel.

Het is makkelijk om dit op een plank of braadslede te doen en  eerst een derde van het zoutmengsel op de bodem te leggen en vervolgens de rest over de zalm te strooien.

Wikkel de zalm in plasticfolie en laat het in de koelkast 24 uur pekelen. Draai de zalm halverwege de tijd om.

Spoel de zalm na het pekelen grondig af onder koud water.

Dep de zalm droog met keukenpapier.

Laat de zalm onbedekt in de koelkast rusten gedurende 12 uur. Hierdoor ontwikkelt zich een dunne, plakkerige laag (pellicle) op het oppervlak, wat helpt bij het absorberen van de rooksmaak.

 

Gebruik de Cold Smoke Generator methode.

Leg de zalm op het barbecuerooster en sluit de deksel.

Houd de luchtroosters zowel onder als boven op een kier en controleer regelmatig of er nog een mooie kleine rookpluim uit de barbecue komt.

Rook de zalm gedurende 12 tot 24 uur, afhankelijk van de gewenste intensiteit van de rooksmaak.

Na het koud roken is de zalm klaar voor consumptie. Je kunt het direct eten of in de koelkast bewaren voor later gebruik. Deze koud gerookte zalm heeft een delicate, rokerige smaak en is heerlijk op crackers, brood of in salades.

 

Scroll naar boven