Bulgogi

afb: van een stuk bulgogi

Bulgogi is een populaire Koreaanse vleesbereiding, meestal gemaakt van dun gesneden rundvlees.

 De naam “bulgogi” betekent letterlijk “vuurvlees” in het Koreaans. Het gerecht wordt gekenmerkt door dunne plakjes vlees die worden gemarineerd in een zoete en hartige saus op basis van ingrediënten zoals sojasaus, sesamolie, suiker, knoflook en peper.

Na de marinade wordt het vlees gegrild. Traditioneel wordt bulgogi vaak geserveerd met rijst en bijgerechten zoals kimchi. Het resultaat is een smaakvol gerecht met een perfecte balans tussen zoet en hartig, en het vlees is meestal mals en sappig.

Bulgogi is wereldwijd geliefd en wordt vaak beschouwd als een voorbeeld van de heerlijke smaken van de Koreaanse keuken.

 

Ingrediënten:

500 gram dun gesneden rundvlees (bijvoorbeeld ribeye of rosbief)

1 grote ui, dun gesneden

3 lente-uitjes, fijngehakt (gebruik zowel witte als groene delen)

3 teentjes knoflook, fijngehakt

1 peer, geschild, ontdaan van zaden en geraspt

1 theelepel gember, geraspt

1/2 kop sojasaus

2 eetlepels sesamolie

2 eetlepels suiker

1 theelepel zwarte peper

1 eetlepel sesamzaadjes (optioneel, voor garnering)

 

In een kom meng je de sojasaus, sesamolie, suiker, geraspte peer, gember en zwarte peper om de marinade te maken.

Voeg het dun gesneden rundvlees toe aan de marinade en zorg ervoor dat elk stuk goed bedekt is. Laat het vlees minstens 30 minuten tot 2 uur marineren. Hoe langer je het laat marineren, hoe intenser de smaak.

 

We gebruiken de directe methode.

Verhit de barbecue op middelhoog vuur rond de 180 graden.

Leg het gemarineerde vlees op de barbecue en grill het tot het gaar is, ongeveer 2-3 minuten per kant.

Het is handig om nu een grillplaat (halve maan) te gebruiken of pan met dunne bodem.

Gebruik een klein beetje olie om de plaat in te vetten of in de pan beter te kunnen grillen.

Voeg de dun gesneden ui en gehakte knoflook toe aan de barbecue en roerbak deze tot ze zacht zijn.

Bestrooi met gehakte lente-uitjes en sesamzaadjes voor het opdienen.

 

Bij dit soort gerechten is het vaak makkelijk om toch een klein stukje indirecte zone te houden. Als je groente nog niet helemaal gaar zijn maar je vlees wel kun je het vlees weg halen bij de hitte en de groente nog afgrillen.

 

Scroll naar boven