Chutney

Afb: Tijdelijke tekst tot er een foto beschikbaar is.

Chutney is een veelzijdige en smaakvolle saus of bijgerecht die zijn oorsprong vindt in de Indiase keuken. Het woord “chutney” is afgeleid van het Hindi-woord “chatni”. Traditioneel werden chutneys gemaakt door het malen of fijn hakken van fruit, groenten, kruiden en specerijen tot een smakelijke pasta. Chutneys kunnen zoet, zuur, pittig of een combinatie van deze smaken zijn, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten.

In de Indiase keuken worden chutneys vaak geserveerd als bijgerecht bij curry’s, rijstgerechten, vleesgerechten en zelfs snacks. Er zijn talloze variaties van chutney, waaronder mango chutney, tomaten chutney, munt chutney en natuurlijk ui chutney.

Door de globalisering hebben chutneys hun weg gevonden naar diverse keukens over de hele wereld. Ze worden nu vaak gebruikt als smaakmakers of dips voor verschillende gerechten. Elk land of regio kan zijn eigen variaties van chutney hebben, aangepast aan lokale smaken en beschikbare ingrediënten.

Recept: Rode Ui Chutney voor de Barbecue

Ingrediënten:

4 grote rode uien, dun gesneden

2 eetlepels olijfolie

1/2 kop bruine suiker

1/2 kop appelazijn

1 theelepel mosterdzaad

1 theelepel komijnpoeder

1/2 theelepel chilivlokken (pas aan naar smaak)

Zout en zwarte peper naar smaak

Instructies:

Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de mosterdzaadjes toe en bak ze tot ze beginnen te knappen.

Voeg de dun gesneden rode uien toe aan de pan en sauteer ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Voeg de bruine suiker toe en roer goed door tot de suiker is opgelost.

Giet de appelazijn in de pan en voeg ook het komijnpoeder en de chilivlokken toe. Roer goed door en breng aan de kook.

Laat het geheel sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 20-25 minuten, of totdat de chutney dikker wordt en een mooie consistentie heeft.

Breng op smaak met zout en zwarte peper naar eigen voorkeur. Proef en pas de zoetheid en pittigheid aan indien nodig.

Laat de chutney volledig afkoelen voordat je hem in een luchtdichte container plaatst en in de koelkast bewaart.

Serveer deze rode ui-chutney als bijgerecht bij gegrild vlees, vis of groenten tijdens je barbecue. Het zal een heerlijke zoete en hartige toevoeging zijn

Scroll naar boven